Despre bilete la meci și mici scamatorii de imagine

0
1265
Imagine preluată de pe gsp.ro

Nu am avut nici o poziție legată de scandalul biletelor la meciul de fotbal, dar pentru că tot am fost acuzat de mai multe ori de-a lungul ultimelor zile prin implicarea și stipularea numelui meu în diverse medii am decis să fac o analiză “jurnalistică de genul copy/paste” pe textul scrisorii deschise chirurgical.

Deci începem cu citatele de rigoare:

9 Februarie – Atunci am contactat federatia de fotbal nord-irlandeza pentru a-i intreba cum putem sa procuram bilete in sectorul oaspetilor. ……. primul contact cu domnul Cristi Dima, marketing manager in cadrul federatiei. …….Am anuntat acest lucru atat in grupul de pe facebook, cat si pe pagina organizatiei, organizatie legal constituita si inregistrata (https://www.facebook.com/GRI*oficial) dar si pe website (http://www.grupul*romanilor*din*irlanda.com/…/deplasare-irland…).

Marele anunț
Anunțul cu înregistrarea Grupului ca și Organizație datat: martie 2015.

Comentariul meu: A pornit cu o mică minciună nevinovată, pagina GRIoficial linkul mai sus, a fost înființată abia în martie primul post fiind publicat la data de 25 martie. Abia în martie OrganizațiaGRI care nu era organizație până atunci, anunță înregistrarea firmei la autoritățile irlandeze. Deci ideea că au anunțat pe pagina organizației legal constituită și înregistrată la acea dată nu prea are cum să fie adevărat, pentru că nu exista organizația, iar dacă ea exista nimeni nu știa de ea. Tot în anunțul de pe web, la acel moment pagina Grupului de Facebook, ei deja anunță că vor avea biletele garantat prezentându-se ca un intermediar între FRF și suporteri. Un pic cam devreme aș spune eu.

Prima activitate pe pagina de Facebook a organizației.
Prima activitate pe pagina de Facebook a organizației.

12 Februarie – In urma unui schimb de e-mailuri si telefoane, domnul Dima confirma ca putem merge cu lista pana la 300 de persoane. Odata intocmita lista, am trimis-o catre Federatie, asteptand detalii referitoare la procesul de achizitie al biletelor. Am incercat sa iau legatura prin e-mail cu domnul Dima atat pe data de 10 cat si pe 27 Martie pentru a vedea daca sunt noutati.

Comentariul meu: se omite intenționat faptul că FRF nu le-a garantat achiziția biletelor și nici nu a apărut emailul care dovedește acest lucru. La acest moment se face o listă în grupul de Facebook, nu pe o pagină publică sau într-un loc public cum ar fi sediu sau chiar pe stradă, pe baza unor comentarii la un post și pe baza unor Like-uri. Prețul biletelor nu era stipulat nicăieri și nimeni nu a dat nici un ban în acest moment.

27 Martie – In urma unui e-mail primit, cu stupefactie aflam ca domnul Dima isi schimba pozitia initiala si ne anunta fara nici un fel de explicatie, ca biletele se vor vinde online, anuland prin aceasta demersul facut de noi, inclusiv intocmirea listei.

Comentariul meu: Din acest moment FRF s-a spălat pe mâini la modul oficial, banii încă nu erau strânși de la suporteri și FRF nu este răspunzătoare de nimic din ce urmează. La modul cel mai oficial posibil inițiatorii proiectului au fost informați că vânzarea va fi făcută exclusiv online. Ce urmează este o tentativă de a ajuta prin căi alternative, dar organizația nu mai avea garanția, care de altfel nu a avut-o niciodată că va primi aceste bilete.

7 Aprilie – Ii trimitem un email domnului Dima si ii explicam cat de important este pentru noi procurarea aceste bilete. Tot in data de 7 aprilie primim si raspuns in care suntem asigurati ca FRF constientizeaza dorinta noastra de a participa la acest meci si imi multumeste pentru implicare, dar de data aceasta este invocata starea stadionului unde se va desfasura partida ca motiv pentru intarzierea punerii in vanzare a biletelor. Sunt asigurat insa ca se va cauta o solutie pentru a oferi biletele persoanelor de pe lista.

Comentariul meu: Nici aici nu se prezintă o garanție și doar că se caută soluții… Din acest moment, organizația simte că începe să prăbușească tot.

15 aprilie si 1 mai – am trimis e-mail catre domnul Dima si domnul Ferencz, cautand noutati cu privire la bilete, fara vreun raspuns insa.

Comentariul meu: nu aveau ce răspuns să dea, după ei biletele se vindeau online la momentul potrivit și vânzătorul era firma Danco (cred).

8 Mai – sunt contactat telefonic de domnul Cristian Gogoneata, IT manager al firmei Danco Pro Communications care imi confirma, la fel ca si domnul Dima, posibilitatea achizitionarii biletelor in baza unei liste nominale, mentionand limita de 300 de persoane, si ne acorda termen de 7 zile pentru a strange banii de la oameni, trimite lista nominala si achitarea facturii emisa in baza listei. Ne-a mai fost comunicat si pretul de 231 RON, pret de la care noi am pornit calculul, bazat pe comisioanele si cursurile de schimb valutar practicate de bancile de aici (cumparare RON), taxe de transfer si tariful de curierat pentru a transporta biletele la Dublin, sumele si calculele fiind facute publice persoanelor doritoare de bilete, astfel ajungandu-se la suma de 57 Euro si 75 centi pentru un bilet.

Comentariul meu: FRF nu are nimic de spus pentru că ieșise de mult din ecuație. Mingea este în terenul unei firme de IT care aparent este responsabilă cu vânzarea online a biletelor. Deși dacă mă întrebați pe mine ei nu au nimic de a face cu asta, pentru că e un proces simplu de punere online, facturare și vărsat banii în contul federației care ulterior îi trimite la Belfast. Nu aveau putere de decizie în destinația biletelor. FRF a spus încă din martie că biletele se vor vinde online, dar nimic nu a apărut ca un comunicat pe pagina Organizației. Managerul firmei cred că încearcă să ajute organizația deși nu realizează că ar comite o ilegalitate prin distribuirea preferențială a biletelor, lucru pe care îl va comunica mai târziu la cererea imperativă a FRF. Organizația începe să strângă banii cu disperare pentru a avea un caz,  în concomitent cu vânzarea de fulare, deși FRF le-a spus clar unde se vor găsi biletele, adică online. Se adună 278 de persoane care dau bani deși nu știu că FRF nu le-a garantat nimic, biletele fiind scoase online la vânzare. Organizația știa acest lucru dar voia să pună presiune.

13 Mai – trimitem lista de 278 persoane, lista cu nume si prenume pentru fiecare persoana care a achitat contravaloarea biletului. Va rugam sa tineti cont ca in perioada 8-13 Mai s-au depus eforturi pentru a ne intalni cu romanii in diferite locatii ale orasului Dublin pentru a le oferi posibilitatea de a fi pe lista si sa poata merge la meci. Tot in data de 13 Mai domnul Gogoneata mi-a cerut detaliile de facturare, date care le-am trimis imediat. De asemenea cu aceasta ocazie am primit confirmare de la domnul Alexandru Candea ca firma Danco Pro se ocupa de bilete si sunt asigurat ca vom pastra legatura pentru meciurile viitoare.

14 Mai – revin cu e-mail la domnul Gogoneata pentru ca nu primeam factura. Am fost amanati pe motiv ca FRF nu aprobase inca emiterea facturii. Imi este acordat un termen de maxim 2 zile pentru a primi factura.

Comentariul meu: Firma realizase ce gogonată făcuse și probabil deja FRF îi atenționase.

19 Mai – il contactez din nou pe domnul Gogoneata pentru a verifica stadiul procesului de cumparare, fara nici un fel de raspuns.

Comentariul meu: era ilegal să vă dea bilete care oricum nu le aveau fizic când FRF a spus clar că se vând online.

20 Mai – il recontactez pe domnul Candea pentru a afla un raspuns cu privire la emiterea facturii si mai ales pentru ca domnul Gogoneata era de negasit.

Comentariul meu: e doar un IT-ist care are o pagină de web autorizată să vândă biletele și cred că și-a dat seama care e meseria lui.

Restul e istorie. Nu văd de ce FRF ar fi responsabilă, poate doar foarte puțin managerul firmei de IT care încercat să ajute, neștiind inițial că-și depășește atribuțiile.

Sunt sigur că toate comentariile mele vor fi interpretate și luate ca o răutate, mi-am spus părerea și sunt sigur că toți care au dat banii pot confirma când au plătit banii și anume la un moment în care FRF spuse-se că vânzarea de bilete se va face doar online.
Îmi pare rău la modul cel mai sincer pentru fanii care au rămas fără bilete, dar dacă sunt cu mintea deschisă pot observa din analiza scrisorii că dacă erau informați corect ar fi mers la meci.

Cât despre ceilalți oameni din Organizație, încetați cu referirile jignitoare la adresa mea, v-am lăsat în pace de mult prea mult timp ca să încep din nou să demasc ce e pe acolo.
Tentativele voastre de a mă enerva, de a mă copia sau denigra public sunt inutile și fără rost.

Ulterior publicării acestui articol a venit reacția oficială a FRF publicată pe mariustuca.ro:

 

Purtătorul de cuvânt al Federaţiei Române de Fotbal, Gabriel Berceanu, a făcut câteva precizări pentru mariustuca.ro: „Departamentul de Ticketing al Federației Române de Fotbal a fost contactat, înainte de punerea în vânzare a biletelor pentru partida Irlanda de Nord-România, de mai mulți doritori. Printre aceștia, și de persoane care s-au recomandat ca reprezentanți ai „Grupului Românilor din Irlanda” care doreau achiziționarea a peste 200 de bilete la această partidă. Am decis implementarea unui sistem de achiziție exclusiv online, fiecare doritor putând achiziționa maximum patru bilete, pentru a asigura transparență și echidistanță față de suporterii echipei naționale, evitând, în același timp, orice eventuală posibilitate de speculă.

„Persoanele sau firmele care declară că au comercializat bilete la această partidă, nu au cum să fi fost vreodată în posesia acestor bilete, pentru că toate biletele destinate fanilor români vor fi remise la Belfast, de către Federația nord-irlandeză. Nu există nici măcar un bilet care să fi intrat, fizic, în posesia Federației Române de Fotbal. Toate cele 705 bilete disponibile fanilor români au fost epuizate în mai puțin de 24 de ore, după ce au fost puse în vânzare sâmbătă, 23 mai 2015. Ne bucurăm că “tricolorii” beneficiază de fani dedicați și regretăm faptul că nu au putut fi puse la dispoziție bilete care să acopere întreaga cerere a românilor.” a mai precizat Gabriel Berceanu.

Lasă un comentariu