Despre religie … continuarea

0
964

Poate am reușit să dau impresia că nu sunt un bun creștin. Da, nu sunt un bun creștin, de altfel cred că sunt ca marea majoritate a românilor exceptând bătrânii care dintr-un motiv lesne de înțeles cred mai cu tărie decât noi toți.

Acum să vă explic ceva. Nu am absolut nimic cu biserica și nu sunt acel personaj vehement care hulește biserica și preoții ortodocși pentru că iau bani din contra… citește mai departe.

Să fie clar, religia e o alegere la fel cum am mai spus-o în articolul precedent, nimeni nu te obligă să fii catolic, ortodox sau penticostal… Nu vrei să fii nu ești. Dacă vrei să fii mi se pare normal să contribui câte puțin la continuarea existenței religiei tale prin susținerea financiară a preoților, construcția de lăcașe sfinte și bunul mers al comunității. Dacă vrei să fii creștin fără apartenență la un cult religios, se poate și așa, deși unii m-ar contrazice… dar eu tot zic că se poate. Ai cunoscut cuvântul Domnului, l-ai citit, ai înțeles exact cum ai vrut tu și consideri anormal să faci parte dintr-o congregație sau religie? Atunci ești liber să faci ce vrei… Dar tocmai de aici au apărut penticostalii… niște rebeli care s-au separat din rândul catolicilor și ortodocșilor tocmai pentru că li se părea anormal să cotizeze Vaticanului sau Patriarhiei. Numai că asta a favorizat repede apariția unor alte sugative financiare ale căror bani nimeni nu știe unde merg. Un penticostal donează 10% din veniturile anuale bisericii? Ești nebun? Vorbești de 10% de la fiecare familie, e aproape la fel de mult cât ia statul, numai că statul investește în medicină, învățământ, infrastructură… La penticostali unde se duc milioanele de euro, bani neimpozabili și care dispar fără urmă și nimeni nu se întreabă? Bine bine mai apare câte o nenorocire și atunci trebuie să se scoată câte ceva din banii de la salteaua congregației. Scopul lor mi se pare destabilizarea societății în general, fac o enclavă în care nimeni din afară nu intră și deobicei nimeni nu iese din păcate. Ce e drept încă sunt prea puțini pentru a creea o panică, dar sigur într-o zi bula va exploda într-un sens sau altul. Poate îi lovește un audit financiar pentru că am auzit că defapt biserica este o firmă sau poate și mai grav au destui adepți cât să facă pasul următor, pas pe care încă nu îl știu. Ce știu e că devin extremiști, sunt deja misogini și la ei femeia trebuie să fie supusă, au intoleranță la păcat și trebuie imperativ să se înmulțească necontrolat.

church-moneyDiscutam deunăzi cu cineva despre social și realizam că oricât de mult știu despre sistem, de fapt nu știu nimic și mi s-a spus că pocăiții cunosc cel mai bine sistemul. Ei știu cum să obțină maximul de la statul irlandez până la ultimul cent, pentru că statul e prost și permite. Ei muncesc la negru și stau pe social în marea lor majoritate, iar un frate tot timpul te va învăța șmecheriile sistemului dacă ești… frate. Știu că sunt și alții mai săraci cu duhul, care chiar cred în sensul propriu și preferă să fie corecți, să nu fure de la stat, să nu mintă… unele dintre legile fundamentale ale creștinismului și anume poruncile lui Dumnezeu. Mai nou țiganii sau romii la modul oficial, au devenit toți penticostali. De ce? Din același motiv pe care l-am expus în articolul precedent: prefăcătoria de fațadă. Cred că societatea îi va percepe mai bine pentru că sunt creștini. Întrebați cu ce se ocupă, unii îți vor răspunde la modul cel mai serios că se ocupă cu furtul. Și cum se împacă atunci condiția de hoț cu cea de pocăit penticostal? Trebuie și noi să trăim cumva, iar Domnul iartă… nu furăm de la cei care nu-și permit. Deci, omul e haiduc și poate mai târziu vom auzi cântece de haiducie cu ei…

Discutam cu ceva timp în urmă cu un preot catolic, de altfel trebuie să înțelegi, mie îmi place la nebunie să discut cu preoții fie ei catolici sau ortodocși și am un respect deosebit pentru ei deopotrivă. Discutam cu acest preot catolic și din discuție se observa îngrijorarea lui că biserica se destramă tocmai pentru că oamenii preferă să creadă în alt fel, fără să mai vină la biserică, fără să mai interacționeze cu creștinul de lângă el. Defapt încerca să-mi spună că dacă acel creștin catolic nu mai merge la biserică și nu mai plătește simbria, nu mai contribuie la colectele duminicale, ușor biserica va dispare, va falimenta la modul cel mai direct și asta chiar și eu cred că ar fi o tragedie. Excluzând credința în divinitate, citirile biblice și ritualurile, biserica te învață să fii un om bun și sensibil.

De aceea consider că e normal să contribui la existența bisericii din care spui că faci parte, nu chiar la ratele practicate de penticostali, dar e normal să plătești pentru o nuntă sau un botez și până la urmă e alegerea ta dacă vrei să faci acest lucru. Ceea ce nu mi se pare normal este ca biserica, în cazul nostru biserica ortodoxă, să fie instituție bugetară. Nu mi se pare normal ca un contribuabil care este catolic sau chiar penticostal să plătească prin taxe la existența unui cult de care el nu aparține. Probabil și de aici dezgustul unor români la auzul că se construiește mastodontul de catedrală a neamului. Românii nu sunt de acord ca banii din buget să fie folosiți pentru asta, dacă ar fi fost de acord sunt convins că ar fi contribuit la o colectă separată pentru construcția acestei biserici, cum de altfel s-a făcut în Dublin cu achiziția centrului misionar, care după cunoștința mea s-a achiziționat din colecte publice unde creștinii au donat bani pentru acest scop.

Cam atât pentru acest articol… cred că deja am spus destul de mult verde în față despre acest subiect inepuizabil.

Lasă un comentariu