Minciuna cu limba română în Irlanda

2
4265

Screen Shot 2015-09-21 at 11.02.01Să analizăm puțin mega știrea de rahat pe care un grup, o propagă în mod mincinos în presa de scandal din România. Singura presă dealtfel care e dispusă să publice știri mincinoase fără să cerceteze informațiile și sursa lor. Exemplul din fotografie Nasul, e ultimul dintr-o serie al mai multor pagini propagatoare de astfel de minciuni: Regatul Unit, Bistrițeanul, Stiri pe surse, Patriotul și alte website-uri care au articole de genul mâine vine meteoru’…

Grupul, mai bine zis conducătorii lui, și-au făcut un obicei în a fugi repede la presa de scandal din România, de fiecare dată când au simțit că sunt într-un con de umbră (fie vorba între noi tot timpul sunt acolo) cu niște știri de rahat, menite să distorsioneze realitatea. Ba că nu au primit bilete la meci, ca ulterior din cauza lor să primească FRF-ul amendă pentru banere ilegale, ba că nu au drepturile respectate de Ambasadă.

Bun ca să nu spuneți că sunt nebun, vom analiza totul așa cum trebuie ca la carte, pe text… că tot e vorba de limba română:

1. Titlul: Victorie pentru românii din diaspora Limba româna va fi predată în școlile din Irlanda. Titlul e mincinos și se atribuie înșelător meritul indivizilor din fotografie, fotografie și indivizi, care nu are nici o legătură cu școlile din Irlanda și cu limba română sau cu implementarea limbii române în Irlanda, ci doar cu o atragere a atenției asupra familiei respective care vrea să deschidă o bibliotecă. NR: în mod normal aș fi blurat fețele participanților din fotografie, că așa se face mai ales când e vorba de copii, dar dacă familia a ales să-i trimită la Nasul.tv de ce să o fac eu? Aș fi putut să marchez acolo și hieroglife cum a fost făcut cu o poza a mea, în care tot într-un mod mincinos, eram numit de organizație, infractor și că Garda a confirmat acest lucru… pentru că eram administrator al unui grup de facebook. 
Ambasada României din Irlanda s-a autosesizat, în privința acestor articole cu titlu înșelător și imediat au încercat să contracareze, fără succes aș spune eu, meritul care se atribuie prin aceste articole acestei organizații obscure, organizație care tot timpul a criticat activitatea ambasadei și a militat la schimbarea personalului Ambasadei și a Consulatului. Articolul prin care se explică care este defapt situația limbii române în școala din Irlanda (ȘCOALA una singură) îl puteți citi aici: http://www.informatia.ie/cursul-de-limba-cultura-si-civilizatie-romana-implementat-intr-o-scoala-din-irlanda/
Acum dacă mă întrebați pe mine, un titlu corect la Nasul.tv ar fi fost ori: “Ambasada a obținut victoria de a implementa limba română în Irlanda” sau ca să ne limităm la conținutul articolului: “O organizație (Un parteneriat privat) din Irlanda vrea să facă o bibliotecă“. (PUNCT) În articol e vorba despre biblioteca pe care vor să o facă și că au suportul mai multor vedete care și-au dat acordul ca numele lor să fie publicat și folosit în această campanie înșelătoare care se leagă de limba română și implementarea ei în Irlanda.
2. Fotografia: Fotografia este de la inaugurarea sediului unei Organizații. Așa spun ei, deși după câte am înțeles eu tot de la ei, au primit acceptul unei școli de a avea o cameră timp de o zi pe săptămână în care să-și desfășoare activitatea.  Asta am înțeles eu din anunțul lor, programul, joia de la 9 la 17.
Bun, în fotografie sunt foarte puține persoane din care am numărat exact 6 persoane care sunt membrii organizației. În cele 6 persoane am inclus și pe cei doi copii minori. Restul sunt după cum urmează: doi simpatizanți, administratori ai unor grupuri de facebook, una dintre ele este arhicunoscută pentru cafeaua de dimineață de pe Facebook, doi membri de la un Trust media din Irlanda, chemați probabil să filmeze și sau să fotografieze evenimentul, doi reprezentanți ai unui partid politic, care deși au condamnat tacticile organizației, au spus că nu pot ignora nici un român implicat în activități extrașcolare din comunitate, un reprezentant al școlii și un reprezentant al Garda care sunt tentat să cred că e un fel de rudă prin alianță cu organizatorii, cred și nu spun cu tărie că așa ar fi.
3. Scopul: Scopul e simplu, încă o lovitură dată Ambasadei, prin atribuirea unor merite și atragerea de atenție asupra lor pentru o activitate total inexistentă și fără sens.

Bun am să vă spun și despre bibliotecă… totul ca și comentariile de mai sus, sunt o părere personală.
O bibliotecă deja există în Dublin de câțiva ani. Dacă românii din Dublin, ar fi fost interesați să citească s-ar fi dus la Cibo, directorul Trustului care are și o ramură responsabilă cu cultura (prietenii știu cine e) și ar fi vizitat celebra bibliotecă Fănuș Neagu, un articol pe acest subiect fiind publicat în Actualitatea încă din 2012, care chiar are câteva cărți donate de diverse organizații, scriitori și oameni de cultură. Dar Cibo vă poate spune fără să greșesc și fără să îl jignesc, că doar șterge praful de pe cărți, nimeni nu e interesat să citească. Screen Shot 2015-09-21 at 12.29.57

M-am gândit că poate se introduce în noua bibliotecă romanul: 50 de umbre a le lui Gray (Gri)… și atunci interesul românilor pentru lectură ar crește, mai ales că am observat că femeile românce din Irlanda discută despre asta pe grupurile lor de Facebook.
O prietenă ne întreba zilele trecute dacă are cineva probleme cu “downloadarea” cărților pe Kindle și automat m-am gândit că probabil de asta se deschide biblioteca: lumea nu mai poate downloada cărți pe Kindle, nu mai merge cumpăratul online de cărți electronice sau chiar tipărite de la librăriile online din România, care livrează și în Irlanda. Vă jur că aș fi curios câți dintre voi ați merge la o astfel de bibliotecă în centrul Dublinului, joia între 9 și 17 să împrumutați cartea “Alba ca zăpada și cei șapte pitici” în limba română, carte care în urmă cu vreo două luni, dacă îmi aduc eu bine aminte, organizația vă dădea linkul unde puteți să o citiți online… asta și alte cărți. Bine m-am mai gândit că românii din Irlanda chiar au timp să citească, dacă tot stau pe social… dar apoi m-am gândit că sunt prea dur cu socialiștii și clar ei nu par a fi oameni dornici de citit și de învățat limba română…
Și ca să-mi satisfac curiozitatea, am să întreb pe un grup de Facebook, câți dintre ei vor renunța la Facebook și vor merge la bibliotecă?
Încurajez cititul, chiar și online, chiar și de pe Facebook, încurajez scrisul, chiar și pe Facebook, dar nu pot încuraja donarea de cărți unor persoane, care doar vor să-și hrănească ego-ul personal cu o acțiune, pe care am făcut-o în clasa a IV-a când înființam biblioteca clasei pe timpul lui Ceașcă.
Patriotismul ăsta de Facebook mă lasă rece: acțiuni ce nu valorează și nu folosesc nimănui. Singurul beneficiar sunt pagini de genul nasul.tv care printre altele bagă panica în oameni cu tot felul de tâmpenii…

Acest articol e un pamflet menit să deschidă ochii celor care încă îi țin închiși….

Pentru  publicitatea făcută “firmelor” implicate în articol, accept donații pentru dezvoltarea unei publicații serioase și nu cu titluri mincinoase Informatia Irl… la linkul: https://www.gofundme.com/informatia

2 COMMENTS

Lasă un comentariu