Irlanda, România și teroristul

0
1154
Terrorism4
Sursa foto: partiallyexaminedlife.com

Toată lumea vorbește de terorism, musulmani, islamiști și inevitabil despre Franța, fără legătură cu french kiss…

Românii sunt foarte aprigi în aceste discuții și au cele mai multe opinii despre subiect. Sunt solidari cu victimele, sunt împotriva musulmanilor (nu numai a jihadiștilor), sunt împotriva emigranților (deși ei sunt emigranți economici), sunt împotriva unei religii deși sunt cei mai aprigi religioși. Uită că până și Isus a fost un emigrant, familia lui fugind de persecuție… dar clar merg prea departe când intenția mea în acest articol e alta.
Nu e de neînțeles că avem opinii, așa suntem noi mai vulcanici și aprigi, trăim orice moment și avem ceva de spus, mai ales când nu suntem direct implicați în evenimentul în sine.
Răsfoind știrile dimineții, lucru pe care îl fac în fiecare dimineață, observ două lucruri care ne face să ne asemănăm, noi românii cu irlandezii. Aparent ambele popoare sunt destul de relaxate în problema terorismului. Ambele țări susțin că nu sunt ținte ale terorismului.
Sunt oarecum de acord: România nu prezintă interes, fiind o țară relativ săraca, neatractivă pentru refugiați și fără să greșesc o țară neprietenoasă în general cu străinii, mai ales cei care vin fără a fi doar turiști. Irlanda pe de altă parte, e o țară primitoare dar mai greu accesibilă, se ajunge greu aici datorită distanței și inevitabil oricine trece printr-un control vamal. Discutam cu o irlandeză zilele trecute despre problema terorismului și mai în glumă mai în serios spuneam că teroriștii islamiști nu ar avea loc în Irlanda de teroriștii locali, IRA și traficanții de droguri singurii în măsură să dețină nestingheriți armament și bombe în Irlanda.
Răsfoind știrile citesc cu stupoare că Garda monitorizează câțiva jihadiști care s-au întors din Siria. Știu că aceștia au luptat pentru ISIS, dar nu îi văd ca o amenințare teroristă pentru Irlanda. Știu, că aceștia finanțează, facilitează și îndoctrinează pe alți musulmani pentru a-i convinge să lupte pentru ISIS… și totuși nu înțeleg, de ce sunt în libertate, de ce nu se poate face nimic? Suntem cu adevărat în siguranță în Irlanda? Suntem în siguranță în România? Acești extremiști nu au reguli, nu mai cred că pentru ei contează unde omoară niște “unfaithfuls”, iar atât Irlanda cât și România sunt țări creștine, în viziunea jihadiștilor țări murdare. Eu cred în principiul balonului sau a herniei… Dacă estompezi riscul și crești securitatea în țări ca Franța, Belgia și alte țări puternice europene, jihadiștii vor căuta ținte ușoare în restul Europei.
Citisem astăzi despre Anonymous, pe care sunt tentat să-i cred mai mult decât pe alți experți în securitatea informatică. Aceștia au declarat un război împotriva ISIS, au închis conturi de pe rețelele de socializare și dezvăluie informații din interiorul rețelei teroriste. Anonymous a spus că au dovezi că ISIS plănuiește astăzi câteva atentate … mai exact 6.
Să sperăm că nu au dreptate….

Lasă un comentariu