Campanie electorală, Barnevernet și Unirea mică

0
1017

Screen Shot 2016-01-24 at 11.54.45 a.m.M-am trezit cu o durere de cap și nu am să intru în detaliile cauzei, care pentru a înlătura orice speculație, nu este legată de consumul de alcool ci mai mult cu IKEA.
Cum spuneam, m-am trezit și telefonul avea niște notificări pe care în mod voit, le ignorasem de cu seară. Îmi spun: trebuie să le verific și să rezolv problema spinoasă de a da răspunsuri sau de a le șterge.
Între timp îmi fac cafeaua și dau drumul la tv unde văd că Iohannis e la Iași, Cioloș e la Iași, Zgonea e la Iași … toți sunt la Iași.
Se sărbătorește Ziua Unirii Principatelor… Frumos. Chiar e frumos… Cumva iar se perindează politicienii pentru a poza în oameni faini și din popor. Iohannis și-a început discursul cu Zgonea, Cioloș și a terminat cu oamenii din piață după o lungă listă printre care se aflau episcopi și primari. Îmi spun că dacă eram sfătuitorul care îi face discursurile președintelui, începeam discursul cu poporul și-l ignoram pe Zgonea…
Zgonea mi-a adus aminte că a fost prin Irlanda cu promisiuni că face și drege… Chiar primisese un răvaș de la un lider care încă mai speră că va ajunge unde trebuie.
Au trecut câțiva ani și n-a făcut nimic. Nimic, nimic.. nu pentru românii din Irlanda, nimic în general. Venind vorba de politicieni și campanie electorală sau campanie de imagine iar mi-am adus aminte că am notificări pe telefon. Una dintre ele îmi spunea că nu am fost la întâlnirea PNL-iștilor la care am fost invitat ca om de presă, pentru că invitația a venit pe adresa de email de la Informatia Irl. Să explic de ce nu am fost, deși nu ar trebui. La ultimul eveniment similar am fost întrucât PNL-istul care venise atunci era printre altele și un om responsabil de politica Departamentului Românilor de Pretutindeni, domnul senator Viorel Badea. La momentul respectiv îi spusesem reprezentantului PNL din Irlanda, că totul este o campanie ieftină a PNL-ului, o chestie de imagine și că nimic concret nu se va face. Omul își va justifica o vizită de lucru pe banii contribuabililor și atât. Discuțiile au fost animate, cred sigur că am spus și eu ceva, alții s-au plâns de morți și pașapoarte și unii chiar s-au agitat pe seama acestor discuții încercând să demonstreze cât de importanți sunt în comunitate.
Mă repet, deja spusesem că e o mișcare electorală fără sens încă dinainte de întâlnire. Acest lucru l-am spus direct reprezentantului PNL într-o discuție telefonică. Bineînțeles că după întâlnirea respectivă nu s-a mai întâmplat nimic până săptămâna asta când am primit invitația la o întâlnire similară a reprezentanților PNL. Într-un moment în care nimeni nu mai are încredere în clasa politică din România, întâlnirea ar fi trebuit să fie un plus de imagine pentru partid. Eu am preferat să nu mai merg tocmai din motivele invocate chiar înainte de întâlnirea precedentă. Același om care avea să fie prezent la întâlnire înainte cu titlul de senator din Departamentul Românilor de Pretutindeni acum este prezentat ca Senatorul pentru Diaspora domnul Viorel Badea. Deci fiind vorba de același om, același partid, zic pas. De prea mult timp omul ăsta ne vizitează fără să vedem schimbări concrete. De altfel aș fi curios câți români din Irlanda care mă citesc sau care citesc știrile Informația Irl ar fi interesați de politica PNL-ului? Bineînțeles, nu putem trăi fără politicieni, dar pentru mine clasa actuală de politicieni este în totalitate coruptă și inutilă, iar cei care strigă în gura mare că vor să se implice sunt la fel, oameni care vor să profite de situație, un fel de Ciocoii vechi și noi…

Trec mai departe la următoarea notificare. Cineva mă întreabă retoric dacă știu ceva de protestul împotriva Barnevernet de astăzi din Dublin de la Ambasadă. Ce? Protest? Păi nu e Ziua Unirii nu mai bine facem o horă în centru Dublinului să unim măcar românii ăștia de aici dezbinați care se categorisesc în proști și deștepți, români care sunt ca apa și uleiul? Politica PNL pentru Diaspora, protestele împotriva taxării apei, moraliști facebookiști și cireașa de pe tort Barnevernetul … Nu e cam mult pentru un weekend ce trebuia să fie unul liniștit pentru mine după două săptămâni nebune la serviciu cu cursuri, audituri și o americancă care mi-a pus întrebări mai ceva ca FBI-ul în filmele de genul CSI? Am ieșit bine la toate capitolele, dar capul tot mă doare…

Oricum omul ăla cu Banevernetul, care mă mustra că nu știu când e protestul, mă întreba că de ce nu public anunțul cu protestul și mă acuza că nu sunt imparțial. Dacă am publicat anunțul cu protestele împotriva apei ar fi trebuit să public și despre protestul împotriva Barnevernet. Mă rog, degeaba încerc să-i explic că nu pot face acest lucru pentru că Barnevernet-ul nu are nimic de spus despre acest lucru și e impropriu să asculți numai varianta așa ziselor victime. Oricum ieri vă spuneam că parlamentarii români au rezolvat problema. Norvegienii ăștia sunt prea buni, adică îi lasă pe români să-i facă în toate felurile, cu ou și cu oțet și ei nu ripostează. Eu ripostam.. nu știu cum, dar ripostam.
Oricum, zic bine măi hai să văd despre ce e vorba și căutând rapid pe Facebook găsesc despre protestul care are loc astăzi la GPO în Dublin, un ghid de conduită care este cam așa:

“Cod de conduită la protest:

1. Atitudine
– manifestăm pașnic, fără ieșiri zgomotoase, fără amuzament
– nu intrăm în polemici cu trecătorii
– respectăm indicațiile organizatorilor, a oamenilor de ordine, cât și a forțelor de ordine (Garda)
– respectăm perimetrul delimitat pentru a protesta
– nu vom face mizerie în jurul nostru, nu aruncăm nimic pe jos

2. Materiale

– organizatorii au pregătit pancarte cu mesaje de susținere a familiei Bodnariu, care vor fi înmânate la protest
– la terminarea protestului, pancartele vor fi returnate organizatorilor

3. Comunicare presă

– la solicitarea reporterilor prezenți la protest, DOAR persoanele mandatate de către organizatori vor acorda interviuri detaliate
– la solicitarea presei, participanții pot spune pe scurt scopul protestului: “Reîntregirea familiei Marius și Ruth Bodnariu cu cei 5 copii!”

Mulțumim pentru înțelegere și Dumnezeu să vă binecuvinteze!

Echipa de organizare.”

Deci, trec peste punctul 1 că mi se par reguli ok de bun simț ale unor protestatari și mă mut la punctul 2. Organizatorii au pregătit pancarte. Cine sunt organizatorii și din ce bani au pregătit logistica? De ce protestatarii nu vin cu pancartele lor și mesajele sunt puse deodată în gura lor?
La punctul 3 se poate observa manipularea. Numai persoanele mandatate pot da interviuri. Cum adică, dacă merg în stradă nu pot să spun de ce cred eu că trebuie să protestez? Sau eu sunt prost și nu știu ce să spun? La solicitarea presei ai voie doar să spui că scopul este reîntregirea familiei cu cei 5 copii… atât. Nu știu dar parcă prea lipsesc multe elemente de credibilitate și parcă prea toți cei îndemnați să participe la acest protest trebuie să fie neapărat oameni spălați pe creier care să nu vorbească și să nu-și exprime punctul lor de vedere. Ei trebuie neapărat să se supună punctului de vedere al organizatorilor, care știu exact ce vorbe ar putea ajuta familia…

Lasă un comentariu