Sf. Valentin vs Sf. Dragobete

0
813
Pe cât pariu că mâine vin ăia care vor tot timpul să fie pe dos: eu sărbătoresc Dragobetele pentru că sunt român!

This slideshow requires JavaScript.

Patriotism pe naiba… 
Ăștia sunt probabil ăia care nu sărbătoresc nici Halloweenul și tot ei sunt cei care nu fac cadouri de Crăciun copiilor. Crăciunul nu e despre cadouri, e despre nașterea lui Isus și Moș Crăciun e un moșneag inventat spun cei care nu sărbătoresc Valentine’s Day, Halloween și nu cred în Moș Crăciun. Dacă ar fi fost român Moș Crăciun probabil l-ar fi sărbătorit, de fapt i-ar fi făcut o icoană și sigur moaștele lui erau într-o mănăstire din România. Apropo de asta relicvele Sf. Valentin sunt într-o biserică din Dublin și nu prea se înghesuie nimeni să le pupe.


Una peste alta patrioții ăștia cu Dragobetele nu sărbătoresc Halloweenul dar merg în cimitir sigur de Ziua Morților, o sărbătoare atât de românească… Coincidență sau nu, cam în aceleași zile cad ambele, poate cu o mică diferență de vreo 24 de ore. 

O pagină destul de bine documentată și anume creștintodox.ro spune așa:

“Aceasta  sarbatoare, numita in spatiul slav “Glavo-Obretenia”, a fost preluata de romani ca si in cazul altor sarbatori din calendarul popular (Probajenii sau Obrijenia, Procoava, Ovidenia, Zacetania, Stratenia s.a.). Denumire din slava apare in veacurile evului de mijloc sub denumirile “Vobritenia”, “Rogobete”,” Bragobete”, “Bragovete” (unele dintre ele, foarte apropiate de mult mai cunoscutul Dragobete), pana cand, probabil si sub influenta principalelor caracteristici ale sarbatorii, s-a impus pe arii destul de extinse, mai ales in sudul si sud-vestul Romaniei, denumirea “Dragobete”.”

Deci mai pe scurt în varianta mea nici Dragobetele nu e al nostru, l-am furat și pe ăsta de la niște ruși, iar cum românul e frate cu rusul și nu cu americanu’ sau irlandezu’ atunci patrioții români vor cu Dragobetele nu cu Sf. Valentin. 

Probabil ăștia care spun că sărbătoresc Dragobetele și nu Valentine’s Day, sunt singuri, au trecut de mult de faza în care mai sunt îndrăgostiți, cam cu vreo 50 de ani. Poate doar ei ăștia de vreo 70 să-și amintească că la ei în sat se știa de Dragobete, singura zi în care fata putea să pună mâna pe coasa lu’ badea și poate chiar să o bată. Dacă avea noroc, punea mâna și pe cute sau putea să dea cu cutea pe coasa lu’ badea (nu Mircea). Știu, sunteți confuzi, dar eu chiar vobeam de coasă și procesul de ascuțire a ei nu de prostii la care vă gândiți voi în preajma Sfântului Valentin. 
Deja sunt trecut de 40 de ani. Mulțumesc, știu că nu arăt, dar nu de asta mă lăudam. Sunt trecut de 40 și de când am început eu să mă amăgesc că știu că dragostea se mânâncă cu ketchup, am știut numai de Valentine’s Day. Al dracu’ țiganca aia din oraș vindea trandafiri numai de 8 martie și Valentine’s Day. Dacă știa și ea de Dragobete, poate mai făcea un ban. Poate bunicul meu o fi știut și el de Dragobete, nu neg, dar eu să fiu al naibii dacă am auzit de Dragobete până mult mai târziu când au început să apară patrioții de catifea pe la tembelizor sau pe Facebook. 
Nu mă convingeți că trebuie să sărbătoresc Dragobetele cum nu mă convingeți să sărbătoresc: Tânjaua, Mătăhalile, Druscelele, Scăldatul nevestelor, Maialişul sau Răvășitul oilor.

A da, am uitat să vă spun să nu vă lăsați păcăliți de unii care vor să sărbătoriți Dragobetele cumpărând tot felul de prostii cum ar fi inimioare, ciocolată, trandafiri sau cătușe și bice. Ar fi păcat să devină și ăsta o sărbătoare comercială.Lasă un comentariu