Vreau să merg să mor în România – (anunț umanitar)

0
2003

Știu că deobicei sunt glumeț și nici nu prea am încredere în astfel de anunțuri, mai ales când am ajutat pe unii și a doua zi se ospătau la un restaurant în centrul Dublinului. De aceea a trebuit să pun multe întrebări până să public acest anunț.

Am primit pe pagina mea de Facebook (irlandezu’zu) următorul mesaj de la Marian Popa, un bărbat de 57 de ani.

Înainte să citiți mesajul vreau să vă spun că am verificat identitatea lui, am o copie de pașaport.

“Buna ziua, iartă-mi indrazneala, sunt aici de aproape 2 ani si nu am gasit de munca deloc, am trăit din economile mele din tara, pe care acum le am terminat. Acum stau in masina mea cu care am venit.  În acest timp am facut cancer si as vrea sa ma intorc in tara.
În acest moment nu am bani de medicamente, de mancare, sunt distrus. Te rog, cu impactul care il ai tu aici poate se poate sa ajung si eu in tara, sa mor acolo. Este si o suma mare, cam 700 de euro, te rog poate ai tu vreo idee, iti multumesc, o zi buna.”

Am avut o discuție cu Marian și am aflat că a venit în urmă cu aproximativ doi ani. A venit la o prietenă româncă, de care s-a despărțit. Nu am să spun exact totul ce mi-a spus pentru că e doar partea lui de poveste și nu știu partea ei de poveste.
Marian a venit cu un minibus înmatriculat în Bulgaria, minibus în care a ajuns să locuiască în ultima săptămână, într-o parcare a unui hostel din Carlow.


Spune că timp de doi ani a trăit din economiile cu care venise din România și în toată această perioadă nu și-a găsit de muncă.

De fapt venise cu ceva bani și era pregătit să-și facă o afacere, dar banii s-au terminat și a ajuns unde a ajuns.

Marian spune că a aflat că are cancer și tot ce vrea acum e să plece cu minibusul lui în România.

Am verificat și întradevăr Marian a fost diagnosticat cu cancer în stadiul 4 anul trecut.

Am discutat cu Vasile Ros de la Media Ros Services, care l-a ajutat cu traduceri de acte și completarea unor acte pentru obținere de ajutor social și medical de urgență.

Mare lucru nu prea au putut să obțină, din cauză că nu a lucrat deloc în Irlanda și acum a ajuns într-un punct critic unde nu se mai poate face mai nimic.

Marian doar vrea să plece în România să moară și spune că are nevoie de 700 de euro, bani necesari pentru biletul de feribot și combustibil să poată să meargă cu minibusul în care are ultimele lucruri care i-au mai rămas, pentru că multe dintre ele i-au fost furate după ce i l-au spart hoții.


Personal nu mă ocup cu strângerea de fonduri pentru cazuri umanitare, niciodată nu m-am ocupat, dar dacă cineva poate să organizeze ceva, o colectă, voi dona și eu câțiva euro pentru el.

Pentru cei care vor să-l contacteze pe Marian, pentru a discuta despre situația lui, pentru a-i da câțiva bănuți sau poate ceva de mâncare, o pot face la numărul de telefon 0838413650.

Mi-a spus că pentru moment e în parcarea Hostelului Otterholt din Carlow, unde de altfel nu mai poate sta prea mult întrucât patronul nu e prea fericit de prezența lui acolo și l-a rugat să plece cât mai curând posibil.

Dacă nu puteți ajuta, măcar dați un share, poate cineva are vreo idee cum să-l ajutăm. Nu contează cine îl ajută, important e să ajungă mesajul la cei care vor să ajute.

Chris Danca

 

Update:

“Buna seara. 

Va scriu in legatura cu d-l Marian Popa care, prin intermediul vostru cere ajutorul comunitatii sa se reantoarca in Romania. Lucrez in Kilkenny la St. Luke’s Hospital si pot sa confirm ca a fost internat in spital. Din pacate are o poveste foarte trista si cred ca merita putin ajutor din partea noastra sa ajunga acasa, insa calea pe care a ales nu cred ca e cea mai buna, luand in considerare stagiul avansat al bolii. As sugera ca sa se stranga suficienti bani sa-i fie masina pusa pe remorca si el pasager in autobus (una din companiile de transport s-ar putea, cu putina bunavointa, implica) si bani de mancare pe drum. As fi bucuros sa pot ajuta daca se deschide un cont cu acest scop. 

Cu stima, Liviu Iftime”

Metode de donații:

Dana Elena Dogariu va colecta bani pentru Marian în fiecare seară la Biserica Ortodoxă Înălțarea Sfintei Cruci din Leeson Street. Va fi acolo în fiecare seară de la ora 6pm, în afară de ziua de marți. Doritorii care vor să doneze pentru acest caz pot merge acolo în fiecare seară.
Pentru cei care vor să doneze electronic, vom anunța un link al unei pagini de donații mai târziu, pagină pe care o deschide Bianca Bercea.

 Update: Pagina de donații a fost deschisă și donațiile se pot face la linkul următor: https://www.gofundme.com/sal-ajutam-pe-marian

 

 

Lasă un comentariu