1 mai merge prostul unde vrai

0
131

Am așa un fel de datorie, poate dacă o spun, cineva undeva fie își aduce aminte, fie va ține minte.

Bunica mea spunea că ziua de 1 mai era ziua în care sătenii se păcăleau. 1 aprilie nu prea era ținută ca zi a păcălelilor, dar ziua de 1 mai avea chiar un slogan pe care-l spuneai păcălitului.
Totul era de a trimite pe cineva în zadar undeva: du-te până la a lu’ Plăcintă (poreclă sătească a unei familii) că te-a chemat Ion să-l ajuți cu ceva. Evident, totul o minciună. Când erai confruntat de ce l-ai trimis unde nu avea treabă, venea replica: “Trăiască 1 mai, merge prostul unde vrai!” Evident, pe vremurile alea oameniii nu se supărai și prost, nu era luat atât de în serios ca astăzi, când mulți s-ar supăra că ești făcut prost. Prost, era păcălitul de moment și omul accepta cu zâmbetul pe buze că a fost păcălit și nu te înjura, nu te lua la bătaie și nici nu-ți spunea: bine că ești tu deștept.

Am încercat mult timp să aflu originea obiceiului, probabil deja pierdut.

Chiar mai știe cineva de asta?

Ei bine, nu era o închipuire a mea, o păcăleală care se practica de bunicii mei în urmă cu mulți mulți ani.
Am aflat spre surprinderea mea de la un alt nostalgic, că practica ar fi una de sorginte evreiască, dar noi nu avem în arborele genealogic evrei, iar dacă aveam eram și eu mai bogat.
Dar mai există o teorie și mai interesantă, care poate defapt demonstra că 1 mai este adevăratul 1 aprilie.

Știți controversa paștelui catolic și cel ortodox? Ei bine, cam de aici ar fi explicația de ce unii sărbătoreau pe 1 mai. Primele referințe istorice erau datate într-o perioadă în care se folosea alt calendar și atunci schimbările de calendare, a lăsat pe unii în urmă sau i-a adus pe alții înainte.

Interesant este că veți găsi dacă căutați articole legate de May Fools Day, ceea ce mă face să cred că există ceva adevăr în “Trăiască 1 mai, merge prostul unde vrai!”. Cert este că bunicii mi-au spus asta, că era ceva zonal, provenit de la evrei sau nu, că era un glici în calendar, pentru mine, obiceiul era cât se poate de real și chiar am fost prostul care a mers undeva în această zi.
Acum merg înapoi să termin știrile, care chiar dacă e bank holiday tot vin…