Azi în Irlanda se sărbătorește Sfânta Brigid și este unul dintre cei trei sfinți patroni ai Irlandei. Știu e o noutate pentru mulți dintre voi că Irlanda are trei sfinți patroni, când majoritatea știm doar de Sf. Patrick. Al treilea este Sf. Columba.

St. Brigid din Kildare sau cunoscută și sub titulatura Brigid a Irlandei (irlandeză: Naomh Bríd; gaelică clasică: Brighid; latină: Brigida; c. 451 – 525) este sfânta patroană (sau supranumită “sfânta mamă”) a Irlandei.

Potrivit scrierilor medievale irlandeze, a fost o stareță care a fondat importanta mănăstire din Kildare (Cill Dara), precum și alte câteva mănăstiri de călugărițe. Există puține date istorice despre ea, iar scrierile despre ea sunt în principal anecdote și povești miraculoase, dintre care unele își au originile în folclorul păgân.

Se spune că Brigid a fost fiica unui șef de trib și a unei sclave și a fost crescută în casa unui druid înainte de a deveni o fecioară consacrată. Ea este patroana multor lucruri, inclusiv a poeziei, învățăturii, vindecării, protecției, fierăriei, creșterii animalelor și producției de lactate.

În onoarea ei, un foc perpetuu a fost ținut aprins în Kildare timp de secole. Acum simbolic el se aprinde doar în timpul festivalului tradițional dedicat sfintei.Unii istorici sugerează că Brigid este o defapt o reprezentare creștină a zeiței celtice.

Ziua de sărbătoare a Sfintei Brigid este celebrată în Irlanda pe 1 februarie și, în mod tradițional, implică împletirea crucilor lui Brigid (foto) și multe alte obiceiuri populare. Inițial, a fost un festival precreștin numit Imbolc, care marca începutul primăverii.

De anul ăsta, Irlanda a dedicat o zi liberă pentru ziua St. Bridgit. Cum în Irlanda zilele libere (bank holidays) se țin în prima zi de luni, după sărbătoarea în sine, ea va fi luni pe 6 februarie.