La 16 iunie 1922, irlandezii s-au prezentat la urne la primele alegeri după ce Statul Liber Irlandez a fost înființat în formă provizorie prin Tratatul anglo-irlandez.

De ce era statul provizoriu?

Statul era provizoriu, deoarece, înainte de a deveni oficial, trebuiau convocate alegeri generale, trebuia format un guvern care să accepte tratatul, iar Dáil-ul trebuia să adopte constituția statului liber irlandez.

Niciuna dintre aceste lucruri nu era o certitudine în circumstanțele tensionate care au prevalat în Irlanda după trecerea la limită a tratatului prin Dáil la 7 ianuarie 1921, cu 64 de voturi la 57.

Tratatul a divizat mișcarea republicană, împărțind membrii Sinn Féin, IRA și Cumann na mBan. “Disciplina magnifică” din perioada dintre 1916 și 1921, așa cum a descris-o Éamon de Valera, a fost distrusă de prevederile tratatului care stabilea Statul Liber Irlandez ca un dominion în cadrul imperiului britanic, mai degrabă decât ca o republică.

IRA anti-tratat s-a desprins de IRA pro-tratat în martie 1922 și a ocupat cele Patru Curți o lună mai târziu, sfidând guvernul provizoriu, care avea un mandat de guvernare foarte șubred.

De Valera și Collins, liderii taberei pro și, respectiv, anti-Tratat, au convenit asupra unui pact electoral menit să maximizeze votul Sinn Féin, să evite perspectiva unui război civil și să nu facă din alegerile din 1922 un referendum indirect asupra tratatului. Aceștia urmau să prezinte candidați în circumscripțiile electorale în funcție de forțele lor respective în Dáilul care ieșea din funcție. După alegeri, se preconiza formarea unui guvern de coaliție al celor două aripi ale Sinn Féin.

Pactul a stârnit furia guvernului britanic, care a considerat că publicul irlandez a fost privat de o alegere corectă. De asemenea, a deschis perspectiva, în viziunea britanicilor, ca miniștrii care se opuneau tratatului să facă parte dintr-un guvern irlandez, sfidând articolul 17 din Tratatul anglo-irlandez.

În dimineața alegerilor generale, constituția statului liber irlandez a fost publicată în ziare. Nu era constituția republicană pe care mulți o speraseră, iar detestabilul jurământ de credință a fost menținut.

Deși mulți au speculat cu privire la momentul publicării sale, aceasta nu ar fi putut fi publicată mai devreme. Fostele negocieri dintre partea britanică și cea irlandeză s-au încheiat abia pe 15 iunie, cu o zi înainte de alegeri.

La alegeri au votat aproximativ 1.430.104 alegători, reprezentând o prezență la vot de 62,5%. Rezultatul a fost o victorie decisivă pentru acei candidați care au susținut tratatul.

De asemenea, a reprezentat, într-un fel, o înfrângere pentru Sinn Féin în general. Aproape 40 la sută din electorat a votat pentru alți candidați decât Sinn Féin. Partidul Laburist, sub conducerea lui Thomas Johnson, a avut cele mai bune alegeri din istoria sa, obținând 21,3% din voturi. În absența taberei anti-tratat, Partidul Laburist a devenit opoziția oficială în cel de-al treilea Dáil, unde s-a opus multor măsuri draconice avansate de guvernul Cumann na nGaedheal.

Celelalte 18 procente au fost reprezentate de Partidul Agricultorilor, Partidul Oamenilor de Afaceri și independenți.

Acest lucru a fost o reamintire cuprinzătoare a faptului că multe persoane din viața irlandeză nu erau interesate de argumente absconse privind gradul de suveranitate oferit de tratat și doreau să abordeze probleme mai presante și mai importante.

Sinn Féin, care era în favoarea tratatului, a obținut 38,5 % din voturi. A fost un dezastru pentru Sinn Féin-ul anti-tratat, condus de Éamon de Valera, care a obținut 21,8% din voturi. Mulți dintre cei care au jucat un rol important în Răscoala de Paște și în Războiul de Independență, printre care Constance Markievicz, Margaret Pearse, mama lui Patrick și Willie Pearse, Kathleen Clarke, Erksine Childers și Liam Mellows, și-au pierdut locurile.

Unii au susținut că neincluderea femeilor sub 30 de ani în dreptul de vot ar fi putut duce la un rezultat diferit, dar este greu de văzut cum marja de victorie ar fi putut atenua înfrângerea decisivă a taberei anti-tratat.

De Valera a pus această înfrângere pe seama amenințării cu reluarea ostilităților de către britanici. “Prin amenințarea cu reluarea imediată a unui război infam, poporul nostru, hărțuit și obosit și temându-se de haos, a votat în majoritate așa cum a vrut Anglia, dar inimile și aspirațiile lor sunt neschimbate.

“Câștigul Angliei este pentru moment și dificultatea Angliei va fi în continuare rugată ca o oportunitate pentru Irlanda.”

Au fost încă mulți cei care au sperat după alegeri că taberele pro și contra Tratatului ar putea forma un guvern, iar de Valera a așteptat convocarea care nu a mai venit.

Rezultatele finale ale alegerilor se filtrau atunci când feldmareșalul Sir Henry Wilson MP a fost împușcat mortal în fața casei sale din Londra, la șase zile după ce a fost împușcat.

Patru Curți – FOUR COURTS

Acest lucru a dus imediat la un ultimatum din partea guvernului britanic către Michael Collins, care l-a avertizat să îi îndepărteze pe rebelii anti-tratat de la cele Patru Curți, în caz contrar garnizoana britanică aflată încă în Irlanda va face acest lucru.

Politica electorală a fost imediat înlocuită de amenințarea cu reluarea ostilităților între Marea Britanie și Irlanda. Winston Churchill, pe atunci secretar șef al coloniilor, a declarat în Camera Comunelor, la 26 iunie, că guvernul provizoriu irlandez avea un “mandat consolidat” pentru a acționa împotriva rebelilor antitratat.

O zi mai târziu, guvernul provizoriu a făcut referire la alegeri în propriul ultimatum adresat liderilor anti-tratat, afirmând că acum are un mandat pentru a acționa. Se va acorda mai multă indulgență taberei anti-tratate.

“De la încheierea alegerilor generale, în cadrul cărora a fost stabilită voința poporului, au fost comise alte acte grave împotriva securității persoanelor și a proprietății în Dublin și în alte părți ale Irlandei de către persoane care pretind că acționează cu autoritate. Este de datoria guvernului, căruia poporul i-a încredințat apărarea și conducerea afacerilor sale, să protejeze și să asigure securitatea tuturor cetățenilor care respectă legea, fără deosebire, iar guvernul își va îndeplini cu hotărâre această datorie.”

Războiul civil a început la 28 iunie 1922, odată cu bombardarea celor Patru Curți. Cel de-al treilea Dáil nu s-a întrunit până în septembrie. Statul liber irlandez a luat ființă la 6 decembrie 1922, la un an de la semnarea tratatului.

Deși alegerile generale nu au împiedicat Războiul Civil, ele au stabilit primatul politicii electorale în societatea irlandeză. După cum a subliniat Taoiseach Micheál Martin în discursul său la conferința UCC privind Războiul Civil, niciun partid care a susținut violența nu a obținut mai mult de 4% în alegerile irlandeze ulterioare.