Crăciunul, păgânii, moșul și sarmalele

0
1905

Într-un mod ciudat când biserica s-a scindat, nu s-au certat să schimbe și ziua în care se sărbătorește Crăciunul.

De fapt ar fi fost dată o palmă îndoctrinării creștine dacă ar fi fost făcut acest lucru.
Toată lumea sau marea majoritate știe că Isus s-a născut pe 25 decembrie, iar de murit și înviat în fiecare an creștinii de câteva secole nu prea sunt hotărâți care e ziua exactă. E unul dintre cele mai mari mistere ale creștinătății, de ce nu se pot hotărâ să aleagă o dată exactă și aia să rămână în fiecare an, mai ales că la Crăciun lucrurile s-au clarificat destul de devreme?

De ce sărbătorim Crăciunul pe 25?

Ei bine, capii bisericii prin anul 320, au decis ei ca 25 decembrie să fie ziua în care s-a născut Isus. Motivul e mai mult unul de aliniere la practicile pagâne ale Imperiului Roman, exact atunci fiind așa numitele Saturnalii și unul prin care creștinismul se voia acceptat ca o religie oficială a Imperiului. Făcând sărbătoarea să pară una păgână era mai ușor de înghițit de necreștini iar Papa Iuliu I a fost primul care a menționat în 320 că Isus s-a născut pe 25 decembrie. În 325 Constantin cel Mare avea să declare la mod oficial Crăciunul ca fiind sărbătoare oficială ce avea sensul dorit de creștini: nașterea de Crăciun. Ura! Cadouri și sarmale! Bine mai avea să treacă ceva timp până la cadouri.
În mod paradoxal, fenomenul e perfect valabil și astăzi. Adică, mulți atei sau alte religii sărbătoresc Crăciunul, dar nu în sensul creștin de naștere a lui Isus. E o îndepărtare de sens, îndepărtare care va fi din ce în ce mai evidentă. De altfel Crăciunul a devenit o sărbătoare oficială la nivel statal în foarte multe țări abia în secolul 19. De exemplu la americani, care abia pe la 1800 și ceva au început să adopte stat cu stat Crăciunul ca sărbătoare. Primul stat a fost Alabama iar ultimul Oklahoma abia în 1907, moment când la noi țăranii sărbătoreau de sute de ani și au sofisticat atât de mult Crăciunul că au ieșit cu furcile încercând să împodobească brazii cu boierimea ce-i subjuga. N-au reușit și brazii oricum nu ar fi arătat bine.

Deci să recapitulăm și să completăm: Crăciunul este defapt o sărbătoare pagână la bază prin care se venerau: zeii Saturn (zeul roman al agriculturii) și Mithra (zeul persan al luminii). Cum e lesne de înțeles zeii erau sărbătoriți prin îndopare și mult vin datorită lui Saturn și focuri sau lumini datorită lui Mithra. Vedeți asemănarea izbitoare cu obiceiurile de Crăciun: chiolhanuri și luminițe? Bun.

Înainte ca sărbătoarea de Crăciun să fie pe 25, primii creștini, ăia mâncați de lei prin arenele romane, sărbătoreau nașterea lui Isus prin septembrie cam pe când m-am născut eu. Deși ai crede că sărbătorind doar la o sută două de ani de la nașterea lui, creștinii ar fi trebuit să fie mai exacți în stabilirea datei, erau complet în ceață sau cum mulți cred e o poveste de adormit copiii fără suport istoric. Dacă povestea ar fi analizată factual după vremea, obiceiurile păstorilor și stelele de pe cer din Bethleem atunci Isus s-ar fi născut în primăvară, undeva chiar prin aprilie când noi sărbătorim de regulă Paștele. Poate nu ar fi fost un lucru rău să sărbătorim Paștele și Crăciunul în aceiași zi: un dezmăț culinar și alcoolic mai puțin. Glumesc, dacă nu ar fi treaba cu cadourile aș sărbători în fiecare zi Crăciunul și Paștele.

Bradul de Crăciun.

Și aici povestea e interesantă, dar ca să știți bradul aproape că este de o însemnătate creștină. Niște călugări pe la începuturi (sec VII) au folosit triunghiul ca formă de reprezentare a Sfintei Treimi. De aici cu un pic de imaginație bradul a devenit copac sfânt, unii creștini văzândul pe la 1500 ca fiind chiar copacul din Paradis și au început să pună mere în el. Abia o sută de ani mai târziu aveau să pună și alte chestii în brad, chestii scumpe precum hârtie colorată și dulciuri. Și încă un detaliu interesant, înainte de asta bradul se atârna de fapt de tavan cu vârful în jos ca simbol al creștinătății. Și iată cum pozele amuzante de pe Facebook cu brazii atârnați pe tavan nu mai sunt atât de amuzante.

Moș Crăciun

Moș Crăciun este un personaj foarte detestat de mulți. În viziunea pocăiților este un personaj fictiv. Eu le spun că greșesc, eu sunt Moș Crăciun! Bine și tu ești Moș Crăciun, la fel ca toți cei care vor să fie Moș Crăciun. Pocăiții îl învinuiesc pe Moș Crăciun ba chiar îl asociază cu Diavolul pentru că ar submina importanța Nașterii Mântuitorului. Zic să o lăsăm mai moale cu asta și să nu uităm că sărbătorim Crăciunul datorită unor sărbători păgâne.

Moș Crăciun există din două sau mai multe cauze și aproape sunt convins că știți poveștile cu moșul inventat de străini. Moș Crăciun în varianta cea mai credibilă este defapt Sfântul Nicolae sau St. Nicholas. A trăit în secolul 4 pe teritoriul actualei țări Turcia și s-a remarcat prin faptul că a ajutat un țăran să-și mărite fetele. Pe vremea aia dacă nu aveai bani, fata nu se mărita. Iar țăranul fiind sărac, nu putea să scape de fete. Așa că Nicolae a dat drumul în secret pe horn la câte o pungă cu galbeni, bani care au căzut în… în … ați ghicit în șosetele atârnate la uscat. Istoria s-a repetat și țăranul l-a prins cu mâța-n sac pe Nicolae. Așa a ajuns să existe Moș Crăciun.

Românii au o altă variantă și mai interesantă unde există Moș Ajun și Moș Crăciun. Moș Ajun a fost primul cu care Sf. Fecioară Maria s-a întâlnit înainte de nașterea lui Isus. Numai că Moș Ajun nu a avut loc unde să o cazeze așa că a trimis-o la… Moș Crăciun. Moș Crăciun era un păstor care i-a oferit grajdul unde avea să-l nască pe Isus. Asta e varianta românească.
Imaginea moșului ăsta frumos care îl știm acum îmbrăcat în roșu cu alb și drăguț se datorează companiei Coca-Cola. Greșit! E un fel de știre click bite sau fake news.

De fapt fiind asociat cu un sfânt, primele imagini cu Moș Crăciun erau ale unor episcopi îmbrăcați predominant în roșu cu alb și verde. Primele reprezentări apropiate de imaginea de astăzi ale lui Moș Crăciun au fost făcute de Thomas Nast într-o revistă americană. Prima ilustrație a fost făcută în 1863 iar atunci moșul era îmbrăcat în ceea ce semăna mai mult cu steagul american: dungi roșii și albe cu steluțe. Timp de 20 de ani Thomas Nast l-a desenat în fiecare an pe Moș Crăciun, de fiecare dată în versiune mai bună, până când a ajuns la varianta care o știm cu toții astăzi. Prin anii 1920 Coca-Cola a făcut-o ca să zicem așa mult mai cunoscută prin introducerea în reclamele de Crăciun, dar a recunoscut că imaginea lui Moș Crăciun nu-i aparține așa cum încă se crede.

Crăciun Fericit sau Saturnalii Fericite!