Gândul dimineții® – O normalitate care o să ne coste scump

0
417

Așteptăm acea normalitate ca și cum suntem gata să ne înecăm și dacă nu vine, ne-am dus pe apa sâmbetei.

Am subliniat de multe ori, normalitatea vine cu lucruri pe care le așteptăm de mai bine de un an, dar vine și cu un val de probleme, mai mari și mai multe decât micile plăceri pe care le așteptăm.

Pe lângă distracția și libertatea care vine cu siguranță, vin scumpirile iar pandemia asta a afectat într-un mod ciudat câteva piețe, una dintre ele fiind cea imobiliară. Puteam să jurăm că piața imobiliară din Irlanda de exemplu se va prăbuși. Nici ea nici cea din România și cred că din toată lumea nu s-a prăbușit. Adică e atipic lumea să nu muncească iar prețurile caselor să crească în loc să scadă pentru că în teorie cumpărătorii nu există, nu au de muncă.

Normalitatea vine în Irlanda cu o capcană. Chiriașii care au fost protejați de o măsură care interzicea creșterea chiriei cu mai mult de 4% pe an se pot trezi în iulie că vor fi obligați să plătească o chirie cu 8% mai mult. Proprietarii au găsit o chichiță legală care le permite să facă acest lucru. Chiriile au crescut oricum, acolo unde ele nu erau deja ocupate de chiriașii protejați prin lege în ultimii doi ani. Miniștrii au fost informați, dar există temeri că dacă nu schimbă legea până în vacanța de vară, toți cei protejați de creșterea chiriilor vor fi loviți de o creștere de 8% în condițiile în care mulți nici măcar nu s-au întors la muncă.

În Dublin acum, în acest moment, este mai scumpă o chirie medie decât în orașe precum Paris, Madrid, Berlin sau Roma.

Știu, nu pare o știre de senzație că chiria e mai scumpă în Dublin decât la Paris sau decât la Roma, pentru că mulți consideră că se câștigă mai mult în Irlanda decât în Franța sau Italia.

Un fapt demonstrat arată că o persoană care închiriază în Dublin, plătește în medie 40% din venitul său lunar doar pe chirie. Este cea mai mare rată a chiriei raportată la venit din lume.

Dar să fim realiști, câți români din Irlanda știi că stau în Dublin pe o chirie de 2000 de euro (două camere) și la un calcul simplu dacă asta e 40% să câștige 5000 de euro pe lună?