Istoria Irlandei – dubh linn

0
1005

Numele capitalei Dublin provine din gaelic, mai exact din “dubh linn”.

Mulți clar știați lucrul ăsta, dar pentru cei care nu știu, am compilat câteva rânduri despre Dublin.

Dubh Linn înseamnă „Bazinul negru” și denumirea vine de la bazinul adânc care s-a format la confluența pârâului Poddle cu râul Liffey în zona actuală a Castelului Dublin, castel care a fost construit abia în 1204 la ordinul regelui John (Ion) al Angliei.

Dublinul pe vremea vikingilor (stânga) și cum arată astăzi (dreapta)

Numele celălalt al orașului – Baile Áth Cliath – înseamnă „orașul cu vadul obstacolelor”. Cele patru căi principale ale Irlandei convergeau într-un loc de trecere format din obstacole de puieți împletiți.

În 837, aproximativ șaizeci de corăbii cu vikingi din ăia adevărați ca-n serialul cu același nume, au atacat locuințele din jurul estuarului Poddle și Liffey, iar invadatorii au făcut o așezare permanentă în 841.

În perioada 917 – 1014 Dublinul era cel mai mare oraș viking din lume și făcea comerț din Islanda până în Constantinopol.

Primul conducător adevărat al Irlandei – Brian Boru – a fost contestat de vikingii din Dublin și de irlandezii din Leinster care s-au răsculat împotriva lui. Cu ajutorul vikingilor (ăia autentici) Brian i-a învins pe răsculați, ca mai apoi, ulterior el însuși să fie căsăpit într-o bătălie epică în Clontarf în 1014.

Undeva în jurul anului 1014 vikingii au adoptat creștinismul și au fondat Catedrala Christ Church.

Altă dată, o să mai vin cu lucruri interesante despre Dublin.