Castelul CorvinilorTerminasem cu bine pelerinajul la Arsenie Boca, iar eu eram mai interesat de castelul din Hunedoara. Văzusem destul chestii pe internet despre acest castel, amestecate cu puțină istorie, nu avea cum să fie o experiență neplăcută. Locația castelului nu este cea mai atrăgătoare și nici pe departe cea mai primitoare pentru turiști, dar asta nu e de ajuns cât să ruineze o vizită la castel. De alfel cred că e un aspect pe care nu am să-l înțeleg niciodată, cum autoritățile nu fac niciodată nimic pentru turism, măcar acolo unde e o pâine de mâncat… Oricum, am ajuns acolo acolo, ne-am parcat mașina la singurul loc disponibil cu umbră, care puțin mai târziu ni s-a părut că defapt era un fel de loc cu parcarea interzisă, dar am scăpat ieftin de polițistul care tocmai se pregătea să ne țină un discurs, pentru că primise un apel mai interesant prin stație… cel mai probabil un Mercedes sau un autocar plin cu turiști parcase în alt loc cu parcarea interzisă și Clio-ul nostru nu mai prezenta interes.
Vederea castelului când te apropii, e una superbă, fără să greșesc aș spune că e imaginea perfectă a unui castel ce aduce puțin cu castelul din filmele Disney. Și fără să greșesc e cred că cea mai bună imagine pe care o poți avea despre acest castel, pentru că e posibil când intri înăuntru această imagine mirifică să se schimbe puțin. Puntea de legătură care duce spre castel îți oferă din nou un moment wow, cu priveliștea pe care ți-o oferă și ea fiind un loc bun pentru amatorii de selfiuri.
Nu mai știu cât costă cu exactitate un tur al castelului, dar deși nu scump pentru noi turiștii veniți din afară, cred că e un pic cam scump pentru români, mai ales când sunt o familie numeroasă. Administratorii castelului au făcut un fel de traseu numerotat de la 1 la 24 mi se pare, cu camerele pe care le poți vedea prin castel. Aici ca și în cazul castelului Bran, am observat că excesul de zel a cam stricat puțin din originalitatea castelului, multe din artefactele prezente în castel fiind în unele cazuri chiar cu câteva secole mai noi decât castelul în sine. Renovările extensive care au avut loc de-a lungul timpului au dus pe alocuri la unele chiciuri cel mai probabil din cauza folosirii materialelor moderne. Un traseu destul de interesant și cred că aș spune mult mai atrăgător decât cel din Castelul Bran, pe care personal îl consider și mai tras de păr din cauza lui Dracula…  Plăcut surprins de Tanti Lili (dacă nu știți cine e, citiți articolul cu Arsenie Boca), care mi-a spus de o legendă a unei fântâni din interiorul castelului încă dinainte de a ajunge acolo. S-a dovedit adevărată până la ultimul amănunt, adică există o fântână săpată în nu știu câți ani de niște prizonieri turci în schimbul libertății care nu avea să vină pentru ei. Sunt sigur că se poate căuta pe Google despre asta…
Traseul este cu siguranță unul făcut exact pentru turiști și sunt sigur că nu am văzut în acest traseu nici măcar un sfert din tot ce ascunde castelul, pentru că pe alocuri poți vedea uși închise, scări care duc … nicăieri, pasaje închise. Cu toate astea un loc care merită bifat și vizitat. Nu știu pe ce loc să-l pun în locul obiectivelor turistice din România, dar personal cred că e mai frumos decât castelul Bran, care pentru unii e singura atracție din România.
Ce nu mi-a plăcut? O aripă a castelului care a fost renovată, mult prea evident, mult prea modern și ar fi putut să mențină aceeași linie a castelului. Și mai cred că se mai pot deschide chestii, mai jos, unde vedeam un fel de pivnițe.
În rest, este un obiectiv perfect, ai ce să vezi, poți să faci multe poze care sigur vor impresiona toți prietenii tăi de pe Facebook.
Timpul deja a trecut mai repede decât ne așteptam, așa că trebuie să o luăm spre București. Mâine avem rezervare în Mamaia, dar ziua nu e nici pe departe sfârșită pentru că mergem pe Transfăgărășan.
Va urma…